Laten wij blijven praten over de waarheid, niet over aannames

Afgelopen Dinsdag was ik moe.
ik had een gastcollege geven over psychische kwetsbaarheid, en werd daardoor zelf ook kwetsbaarder. Omdat het vermoeiend was maar vooral omdat ik mijn verhaal had verteld. Het verhaal over mijn late diagnoses, mijn gevecht met mezelf accepteren en de dood van mijn broer.
Ik strijd er elke dag voor om de stigma’s en taboes rondom psychische kwetsbaarheid te teckelen. Ik geef er college’s over, praat er over in de media, blog erover maar vooral: twitter er over.
En dit heeft al veel resultaten opgeleverd. Ik krijg veel berichten van mensen die door mij een geliefde met een depressie beter begrijpen, door mij de stap naar de huisarts durfde te zetten. Maar vooral berichten van mensen die zich niet meer alleen voelen. Want een psychische aandoening is heel eenzaam. Natuurlijk maakt de kwetsbaarheid die ik laat zien mij een makkelijk doelwit voor nare reacties. Meestal blokkeer ik de mensen die mij een aandachtszoeker vinden, of die mij erop attenderen dat de wereld beter af is zonder mij. Soms komt het uit een onverwachte hoek. En is het niet direct op mij gericht, maar dat maakt de klap niet minder hard.

Afgelopen Dinsdag kreeg ik een mention.” Oh sorry. Ik denk inderdaad dat de kans dat @zjosdekker morgen iemand gaat omleggen of een reep chocola gaat jatten groter is dan dat een VVD’er fraudeert. Met je verbande leggen.”

Ik had geen idee waar dit over ging, maar lang leven de draadjes van twitter was ik er zo achter.
Chris Klomp (rechtbank journalist oa bij AD) had de volgende tweet geplaats:
Voor alle mensen die menen dat autisme niets, maar dan ook helemaal niets te maken heeft met het plegen van strafbare feiten: veel leesplezier: https://uitspraken.rechtspraak.nl/#zoekverfijn/zt%5B0%5D%5Bzt%5D=autisme&zt%5B0%5D%5Bfi%5D=AlleVelden&zt%5B0%5D%5Bft%5D=Alle+velden&so=Relevance&ps%5B%5D=ps1&rg%5B%5D=r3

Dit raakte mij enorm, later zag ik dat Chris Klomp de dag ervoor ookal tweette dat mensen met autisme een gevaar voor de samenleving zijn.

Ik kan dit hier gaan ontkrachten, maar dat deed Thomas al heel goed.

Ik ben niet geweldadig, ik ben nog nooit in aanraking gekomen met politie en justitie (tenzij je mijn parkeerboete meerekend) Ik heb een enorm rechtvaardigsheid gevoel. Ik ben een keer terug gegaan toen ik 50 cent te veel terug kreeg van de supermarkt, omdat ik er niet van had kunnen slapen. Ik doe alles wat ik kan om dit soort stigma’s te breken. Een autist is net zo gevaarlijk als dat we goed zijn met computers. Er zijn er die gevaarlijk zijn, er zijn er die goed met computers zijn. Maar lang niet iedereen. Er zijn weinig mensen op de wereld die zo snel zo veel virussen op hun computer krijgen dan ik, er zijn weinig mensen die zo eerlijk en rechtvaardig zijn zoals ik.

Het is enorm gevaarlijk wanneer iemand zoals Chris met een groot bereik dit soort onzin gaat verkopen als de werkelijkheid. Dit maakt mijn levensdoel: het bestrijden van taboes en stigma’s, hard nodig maar ook slopend.

Waarom steeds proberen te bewijzen dat wij (psychisch kwesbare mensen) normaal zijn, als het mij zo kwetsbaar maakt voor dit soort beweringen?
Waarom mij zo kwetsbaar op blijven stellen, als ik er geen winst in zie?
Waarom mij zo laten raken door iemand die er (overduidelijk) geen verstand van heeft.

Ik stopte even met twitter, ik kon het niet meer aan. Hoewel ik meer steun dan haat krijg. Hoeveel lovende berichten ik krijg. Hoeveel mensen mij op een voetsstuk zetten omdat ik verwoord wat zij denken. Het Deed mij even niks meer.

Ik trek het soms niet meer, en ook dat is prima.
Maar ik zal door blijven gaan. Want juist door dit soort beweringen blijkt dat mijn werk hard nodig is. Misschien wel harder dan ik dacht.

Laten wij blijven praten over de waarheid, niet over aannames

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s